A repornit Programul Casa Verde. Cum functioneaza

1 Reply

Coltul ECO Stiri

După o pauză de câțiva ani, Ministerul Mediului a decis să repornească Programul Casa Verde Clasic, destinat atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Prin intermediul acestui program se pot obține finanțări nerambursabile pentru achiziționearea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Bugetul total alocat pentru Programul Casa Verde Clasic este de 94 de milioane de lei. 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Toți acești bani vor ajunge la beneficiarii finali prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituția care coordonează acest proiect și care va prelua dosarele de finanțare prin intermediul agențiilor pentru protecția mediului din fiecare județ. Perioada de depunere a dosarelor de finanțare este 10-24 octombrie 2016. Cam scurt, puteau să lase oamenii să se informeze, să facă mai multă promovare acestui program destul de interesant și să ofere mai mult timp la dispoziția doritorilor. Așa, fiind destul de scurt acest interval pentru depunerea cererilor și destul de apropiat de momentul în care Ministerul Mediului a comunicat reluarea programului, cu siguranță vor plana suspiciuni asupra intențiilor autorităților.

Instalațiile a căror achiziție poate fi finanţată prin Programul Casa Verde Clasic sunt, în cazul persoanelor fizice, panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin Administrația Fondului de Mediu fiind de până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate și până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

Pentru a putea accesa o finanţăre prin Programul Casa Verde Clasic, trebuie depus un dosaru de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului. Răspunsul va fi publicat pe site-ul AFM, unde va fi afișată decizia de acceptare (sau respingere) în program. Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, la final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul acestei instituții a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Mai multe detalii despre acest program, inclusiv despre componenta dedicată persoanelor juridice, găsiți pe site-ul oficial al Administrației Fondului pentru Mediu.

1 comment

  1. Pingback: A repornit Programul Casa Verde. Ce trebuie sa stii | MOBzine.ro - Your Mobile IT World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *